BOGANMELDELSE AF “SJÆLENS MØRKE NAT – KOM GODT IGENNEM DINE KRISER” AF CHARLOTTE CAMPEN

Jeg har læst og anmeldt bogen “Sjælens mørke nat – Kom godt igennem dine kriser” af Charlotte Campen.

Bogen “Sjælens mørke nat – Kom godt igennem dine kriser” er modtaget til anmeldelse.

Sidetal: 124 sider
Titel: Sjælens mørke nat – Kom godt igennem dine kriser
Forfatter: Charlotte Campen
Udgivet i 2023
Forlag: Muusmann Forlag

Bogen er overordnet set et opslagsværk med forslag til handlinger, der kan hjælpe andre med at komme igennem deres sjæls mørke nat så nænsomt og hurtigt som muligt.

Charlotte Campen forklarer, at sjælens mørke nat er et begreb fra Johannes af Korset, der levede i Spanien i 1542-1591. Han hed egentlig Juan de Yepes og var teolog, digter og forfatter. I lande som USA arbejder man meget med sjælens mørke nat, der ses som en naturlig del af menneskelig udvikling og omtales både i psykologien og spirituelle, religiøse sammenhænge. I Danmark har man endnu ikke taget begrebet rigtigt til sig. Her skal man have en diagnose fra lægen, før man føler, det er i orden at miste fodfæste for en tid.

Af samme grund finder jeg det yderst relevant, at Charlotte Campens bog om sjælens mørke nat udkommer i Danmark og giver danske læsere et lille indblik i, hvordan sjælens mørke nat kan føles og håndteres.

Bogen betoner, at man i stedet for at betragte en krise som et nederlag kan se den som sjælens mørke nat. Sjælens mørke nat løfter os og gør os bevidste om, hvad der i virkeligheden er vigtigt. Den er en gave, der strækker sig længere end en nat – den er en proces, der kan vare dage, uger, måneder, år. Den er en rejse, der er utrolig smertefuld, men transformerende.

I sjælens mørke nat bliver troen vigtig. Man kan miste troen, finde troen eller genfinde troen. Der kan være flere forskellige grunde til, at man kommer til at opleve sjælens mørke nat. Det kan skyldes, at man ikke er det sted i livet, man gerne vil være, eller at en eller flere af de livssøjler, der udgør fundamentet for ens liv, er brudt sammen. Eksempler på livssøjler er: kærlighed, familie, karriere, økonomi, bolig, natur, helbred, hobby. Sjælens mørke nat kan både initieres af pludselig at blive ramt af en chokerende oplevelse / livsomstændighed eller af en generel følelse af utilfredshed med sig selv og livet. Man føler sig fortabt, alene, afskåret fra alt og alle.

Det kan være svært at se meningen med sjælens mørke nat, men den giver anledning til at få ryddet op i livet og slippe alt det, der ikke gavner dig. I sjælens mørke nat oplever du en psykisk krise, som du tolker som noget andet eller mere end en reaktion på en intern eller ekstern ændring i dit liv. Du fornemmer, at der ligger noget større bag krisen. Eftersom alle mennesker er forskellige, vil der være forskellige oplevelser af sjælens mørke nat, men der vil være lighedspunkter på rejserne.

Charlotte Campen giver bud på, hvilke aktiviteter man kan bruge til at lindre og håndtere sin sjæls mørke nat. Hun beskriver bl.a., hvordan meditation er en af de vigtige nøgler til at blive nærværende til stede i nuet. Eftersom hun selv har oplevet sjælens mørke nat to gange i sit liv, virker bogens eksempler vedkommende, så jeg som læser får et indblik i, hvordan begrebet sjælens mørke nat rent konkret kan opleves af et menneske.

Jeg kan varmt anbefale bogen til mennesker, der føler sig ramt af livet på en måde, der kan være svær at sætte ord på, fordi mørket for en stund har taget over og virker så massivt og ulideligt, at man kan være bange for at fortælle andre om sine oplevelser af frygt for at blive afvist som skør. Charlotte Campen formidler nogle af de væsentlige aspekter af sjælens mørke nat – og frem for alt, hvad man kan gøre, når man er havnet i den – på en jordnær måde, så man har helt enkle værktøjer ved hånden.

Frem for alt fremhæver Charlotte Campen betydningen af at vælge at fokusere på det positive i tilværelsen frem for det negative, hvilket jeg er stor tilhænger af, eftersom sjælens mørke nat kan trænge til alt det lys og optimisme, som det er muligt at drive frem.

Bogen er relativt kort og meget letlæselig, hvilket kan have en appel for mange og derfor er et rigtig godt sted at starte, når man gerne vil blive klogere på sjælens mørke nat. Personligt har jeg haft megen gavn af bogen “Putting on the Mind of Christ” skrevet af Jim Marion, og jeg tænker at den vil kunne interessere de læsere, der efter læsningen af Charlotte Campens bog gerne vil gå endnu mere i dybden med de mange facetter af sjælens mørke nat ud fra en kristen vinkel.

Charlotte Campen stiller i et af bogens sidste afsnit spørgsmålene: Vil du leve? Vil du rigtig leve? Vil du tage den gave, som din sjæls mørke nat også er, og bruge den til at skabe det allerbedste for dig? Med disse spørgsmål vil jeg lade det være op til læserne at overveje, om ikke det kunne være umagen værd at bruge lidt tid på at læse bogen og måske finde nye vinkler til, hvordan man kan komme igennem en hårdnakket krise på en smuk og opløftende måde.

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelse. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *