BOGANMELDELSE AF “DUFTEN AF LILJER” SKREVET AF ERNA AHMETSPAHIC JUHL

ANMELDT AF CAND.MAG., FORFATTER OG PSYKOTERAPEUT MONA HAWTHORN ANDERSEN

Bogen “Duften af Liljer” er modtaget til anmeldelse fra Forlaget Copenhagen Storytellers.

Sidetal: 84 sider
Titel: Duften af Liljer
Forfatter: Erna Ahmetspahic Juhl
Udgivet i 2023
Forlag: Forlaget Copenhagen Storytellers

“Duften af Liljer” er en digtsamling om Ernas oplevelser som flygtning fra det tidligere Jugoslavien. I 1993 ankom hun med sin familie i Danmark, hvor tiden som indvandrer i et fremmed land begyndte.

Digtene betoner barnets synsvinkel, hvad enten kuglerne hagler ned over ørerne, uhumske soldater gør hende fortræd, eller folk graver huller i jorden til deres egne snart nedskudte lig.

Lyrikken er elegant med et sprog, der fænger og får øjnene til at glide fra den ene linje til den næste. Scener fra tiden som flygtning fortættes i malende billeder:

“Nu er der kun
jamren og bedende stemmer der lyder
fra en overfyldt container
der fragter skæbner
væk fra den visse død
ind i en uvis nutid”

Digtsamlingen indeholder en inderlighed, som får den syvårige hovedperson til at træde ud af siderne og stå som et lyslevende menneske, som enhver med blot et gran af medfølelse får lyst til at tage ud af mareridtet og hjem i sin egen trygge stue.

Men sådan er virkeligheden ikke. Børn på flugt har ofte ikke nogen mulighed for at opleve tryghed. Digtene beskriver, hvordan Europa betragter krigsbilleder på skærmen i den bedste sendetid og vender “det blinde øje til den døde floks virkelighed.” Det understreges, at døden ikke kun findes som en bogstavelig, fysisk død – pigen og hendes familie er af krigstraumerne blevet udslettet i form af en psykologisk død, hvor kroppene føles som skeletter eller gummi, der holder på et sind med PTSD.

Erna formår med sine digte at fortælle meget på kort plads. Hun beretter glimtvist om episoder, der har gjort indtryk på sit barne-jeg og lader læseren udfylde de tomme huller med sin egen fantasi. Netop dette inddrager læseren i endnu højere grad, end hvis alle deltaljer blev fortalt. Når noget gøres klart, mens andet er uvist, aktiveres læserens forestillingsevne i turbogear, hvor stroferne trækker læseren aktivt med ind i det univers, som flygtningebarnet og dets familie forsøger at overleve i.

“Duften af Liljer” er en tidsløs fortælling om at få vendt sin tilværelse på hovedet af grusomme kræfter, hige efter håb, miste det og finde det igen. Flygtningefamiliers situationer er altid vigtig at få fortalt af dem, der rent faktisk har oplevet krig, flugt, tortur og fremmedgørelse i et nyt land, hvor man skal arbejde dobbelt eller tidobbelt så hårdt som andre børn for at få en stjerne for sin indsats.

Aktuelt er krigen i Ukraine et vilkår, som mange må leve under, hvilket gør Ernas digtsamling højaktuel. Jeg kan varmt anbefale digtsamlingen til alle, der elsker smuk, intelligent lyrik og gerne vil vide mere om krig set inde fra et barns åbne perception af verden. “Duften af Liljer” kan både give læseren en sproglig oplevelse og invitere til, at man tager stilling til den måde, som traumatiserede flygtninge mødes på.

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelse. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *